חדשות

כלי עזר מהפכני לרופאי המשפחה ב"כללית": מערכת AI תומכת החלטה

מעל אלף רופאות ורופאי משפחה כבר משתמשים בפלטפורמת C-Pi שמצליבה מידע רפואי קיים על מטופל עם מידע עדכני מהספרות הרפואית ומספקת לרופא המלצות לבדיקות נדרשות ולטיפולים מומלצים | פרופ' רן בליצר: "זו חדשנות מעשית שאין לה אח ורע בעולם"

המערכת מנתחת כמויות אדירות של מידע אישי של המטופל וההיסטוריה הרפואית שלו אל מול ההנחיות הקליניות והמידע הקליני העדכני. צילום אילוסטרציה

פלטפורמה מבוססת בינה מלאכותית (AI) שולבה ככלי עזר במערכות המידע של רופאי ורופאות המשפחה ב"כללית". הפלטפורמה החדשה תאפשר למנוע מחלות טרם התפרצותן ולספק המלצות לטיפול ולמניעת מחלות המותאמות אישית לנתוניהם של המטופלים ולספרות המקצועית העדכנית בתחום.

הפלטפורמה ששמה C-Piי(Clalit Proactive-Preventive interventions) מצליבה את כל המידע הרפואי הקיים לגבי מטופל מסוים אל מול המידע העדכני ביותר מהספרות הרפואית ומספקת לצוות הרפואי המלצות בנוגע לבדיקות הנדרשות ולטיפולים המומלצים עבורו.

המערכת תוכננה כך שתוכל לנתח כמויות אדירות של מידע אישי של המטופל וההיסטוריה הרפואית שלו אל מול ההנחיות הקליניות והמידע הקליני העדכני הקיים. המערכת משקללת את כל הנתונים ומנגישה אותן לרופא המטפל באופן מיידי. הצוות הרפואי יכול ליצור קשר עם המטופל בנקודת זמן קריטית כדי להמליץ על בדיקות אבחון ואמצעים למניעת מחלה ועל ידי כך להציע את המעקב והטיפול הרפואי המדויק והנכון למטופל.

הפלטפורמה מעמידה לרשות רופאי המשפחה סט כלים ייחודי מבוסס בינה מלאכותית (AI) שבאמצעותו ניתן לזהות את המטופלים הנמצאים בסיכון ונדרשת עבורם התערבות רפואית יזומה כדי למנוע מחלה או הידרדרות במצבם. כבר היום, הפלטפורמה מאפשרת למנוע ולטפל במחלות כמו סוכרת, שברי צוואר ירך בשל אוסטיאופורוזיס, מחלת כבד נגיפית מסוג C ועוד.

הפלטפורמה פותחה ב"כללית" במשך כשנתיים וחצי על ידי צוותים רפואיים, צוותי מערכות המידע וצוותי החדשנות של "כללית". היא נמצאת בתהליכי הטמעה וכבר שולבה אצל למעלה מ-1,000 רופאות ורופאי משפחה בכללית בפריסה ארצית.

פרופ' רן בליצר, סמנכ"ל החדשנות של "כללית", מסר: "אנו גאים במיוחד במערכת הבינה המלאכותית C-PI שבכוחה בו-זמנית לאפשר רפואה יוזמת ומונעת בעזרת מודלי ניבוי מתקדמים, ובמקביל, לאפשר רפואה מותאמת אישית בעזרת איחוד כלל המידע הרפואי שברשומת המטופל ליצירת ההמלצות הטיפוליות המתקדמות והמדויקות, שימנעו מהם תחלואה וסיבוכים. מכל מה שלמדתי בפעילותי מול מערכות בריאות מובילות בחו"ל, זו חדשנות מעשית שאין לה אח ורע בעולם".

ד"ר דורון נצר, ראש אגף רפואה בחטיבת הקהילה ב"כללית", הוסיף: "במציאות שבה ההנחיות הקליניות מתעדכנות בקצב מסחרר, המערכת ממפה אלגוריתמים קליניים שמתבססים על הקווים המנחים העדכניים ביותר במגוון נושאים ומצליבה אותם עם המידע הרב שנמצא בתיק של כל מטופל".

השלב הבא: בימים אלה עמלים ב"כללית" על חיבור אמצעי ניטור מרחוק כמו לחץ דם וערכי סוכר בדם, בביתו של המטופל ישירות למערכת ה-C-PI, אשר תתריע לצוות הרפואי על כל שינוי בערכי המדידה ותמליץ על שינוי או תוספת בטיפול הרפואי  תוך כדי בקרה של הרופא המטפל. לדברי ד"ר נצר, "הפלטפורמה צפויה לשנות את תפיסת הרפואה הקהילתית בעשור הקרוב, תפנה זמן יקר לצוותי הרפואה באבחון ובטיפול ותאפשר מחקרים רבים עתידיים שישפרו את איכות הרפואה לאין שיעור".

נושאים קשורים:  רפואה מותאמת אישית,  בינה מלאכותית,  רפואת משפחה,  פרופ' רן בליצר,  ד"ר דורון נצר,  חדשות,  קופת חולים הכללית,  ספרות רפואית
תגובות
אנונימי/ת
10.05.2023, 18:42

מדהים, חבל שאת הפעילות הטכנית והמנהלית הנדרשת כתוצאה מההמלצות הפרואקטיביות מטילה המערכת על הרופאים, העמוסים ממילא כבר כיום, במקום להעמיד גורמים מתאימים אחרים שיוכלו להפנות ולכוון לפי החלטות הרופא אך במקומו במקום שלא נדרש רופא.

אנונימי/ת
10.05.2023, 19:58

הרמה המקצועית של מרבית רופאי המשפחה בכללית כל כך ירודה. גם לחלק ניכר של תוצאות בדיקות שעושים אין להם מושג מה המשמעות

10.05.2023, 21:17

גיבור גדול. לא פלא שאתה אנונימי. תתביש

אנונימי/ת
10.05.2023, 20:29

רופא המשפחה מוצף מדי יום בכמויות עצומות של מידע שמוזרם לתיקים הרפואיים מאין ספור גורמים, אותם הוא נדרש לקרוא ולאשר. אין אח ורע להצפה כזו. מדי יום כ 30 תשובות הדמיה, עוד כ 30 מכתבי יועצים ומכתבי אשפוז ומיון, כ 100 תשובות מעבדה. אחרי שבוע חופש, למשל מצטברים כחמש מאות מסמכים שלא נקראו ואף אחד לא התיחס אליהם וכאן הסיכום הגדול למטופלים. מה שצריכים זה מערכת AI. שתעבד את הנתונים האלה עבור רופאי המשפחה. גם כשהוא לא נכנס לתיק. המערכת הנוכחית מאריכה את זמן הביקור. זמן שאין לרופא המשפחה.

אז איך פותרים את בעית הרופאים והתורים ? מוסיפים מכונות שיחשבו במקום הרופאים. אז הרופא שיוצף הידע שאולי מיותר, ישלח חולים לבדיקות שלא יהיה לו זמן לעקוב אחרי התוצאות, ואז יפנה חולים שטיפולים שמערכות שלא זמינות
אז יופי קופ"ח. אני מניח שבשלב הבא החולה יטופל ויאובחן ע"י מחשב ולרופא ישאר רק לחתום על טפסי הפטירה. אכן עתיד מזהיר

11.05.2023, 18:13

כל פעם שטכנולוגיה חדשה נכנסת, יש בעלי מקצוע חוששים ממנה וגם יש ציבור שחושש ממנה, אבל אי אפשר לחזור לאחור.

11.05.2023, 00:08

פנטסטי !!!

אנונימי/ת
11.05.2023, 18:10

נחשפנו למערכת הזו לפני מספר חודשים. אבל לא התווסף זמן לרופא המשפחה לצורך הטיפול בכך. לצערי, אני מתעלמת מן המידע הזה, בשל חוסר זמן. עם כל התחכום של בינה מלאכותית, בסוף הרופא צריך להשקיע מחשבה וזמן לצורך הטיפול במידע זה, ולצורך דיון על כך עם המטופל. ואת זה כללית לא השכילה לעשות. חבל.